Datos personales

Mi foto
Un strop de apă de ploaie –dulce- dacă pică într-un ocean nu are nici un efect –afară de-o infimă vibrație, inobservabilă–; însă, același strop, dacă pică pe-o insectă mică sau pe-o furnică o poate debusola, îi poate schimba traiectoria, inabilita sau poate chiar să-i sfârșească viața. Totul depinde de locul în care cade...
jueves, 20 de diciembre de 2012


Sfârșitul mumii

Înainte de război mulți viteji se arată
Samuel Muntean, 20 decembrie 2012, h: 16:00, Castellon
Aproape că mă văd obligat să scriu despre «sfârșitul mumii» –mă scuzați: despre sfârșitul lumii. Nici nu știu de unde să încep…, sau dacă-mi ajunge timpul să-l termin (dacă totul se sfârșește în secunda următore?!...). Hai s-o luam logic: prima țară care deja este intrată în ziua de mâine’ –adică recto 21 decembrie–, este Noua Zeelandă (la 12 ore diferență de ora Londrei). Consider că neozeelandezii  ar trebui să ne informeze și să spună dacă i-a ajuns max-ul solar, sau dacă trebuie să mai așteptăm puțin?!...; să-i întrebăm pe ei dacă s-a stins, sau nu, soarele…, pentru ca la noi încă continuă să lumineze. Internetul îmi merge trăsnet, la 50Mb/s; acele ceasului se învârt coerent și busola de la smartphone nu a suferit nici o anomalie năprasnică din cauza radiaților sau a excesului de raze ultraviolente.  
Mă gândeam să-mi lansez, încă din acest articol ‘escatologic’, rubrica la care lucrez de ceva timp, intitulată: “întrebări stupide de la o lume intelectuală”, și să încep cu o întrebare pe care Daniel Villani a puso pe Yahoo Answers: La ce oră și unde vine sfârșitul; și pe la câte ajunge în Paraguay? De pară ar fi vorba de-o inspecție cu un itinerariu pregătit în prealabil. După cum era de așteptat, «cum îi turcu și pistolul», răspunsurile au fost pe măsură, ba chiar disperse, ca să arate cât de siguri sunt toți cu privire la end-ul lumii: între 14:00 și 15:00; pe la 18:00; la 05:30... Din păcate, din seara asta, de la orele 00:00 se pare că Daniel va trebui să facă planton pentru ca sfârșitul să nu-l prindă pe ne puse-n masă.

Dar totuși, cine a mai scoso și pe asta cu sfârșitul?!...  Cu mult, mult timp în urmă –acum 5000 de ani–, erau niște profeți mayași, mistici din cale-afară, care înainte de-a se apuca de vrăjeală, mergeau la barul jungladroog și, dintr-o paletă de peste 50 de droguri halucinogene, începeau să-și administreze la discreție, după bunul plac. Pe urmă inspirația, expirația, prevederile și profețiile veneau de la sine, curgând ca apa.

Acești mâncători notorii de ciuperci otrăvite au aflat că sfârșitul lumii o să fie mâine, 21 decembrie 2012 (punct în care coincid cu ei, dat fiind faptul că mâine se va sfârși partea teoretică a cursului universitar), și că o să înceapă mai întâi de la ei, transformându-i în promotorii sfârșitului (deci mâine se schimă și ora). Simpatizez cu Garcia Marquez care afirma că oamenii, alături de prezicerile lor, favorizează catastrofa. Adică, insula Hawai, riscă să dispară de pe hartă (să se scufunde), deoarece este ultimul loc  în care apune soarele unei zile pe Terra, iar cei speriați vor da buzna, buluc să ocupe ostrovul pentru a-și scăpa măcar o secunda din viață.

Pe lângă toate acestea, sărbătorile de la sfârșitul acestui an, sunt deja stricate pentru mulți care și-au pregătit provizii și stau speriați, așteptând cu groază să vadă ce are să se întâmple. Ar trebui să fim mult mai preocupați pentru sfințitul lumii, decât pentru sfârșitul lumii; având în vedere că primul este exterminat și pe sfârșite iar de el depinde sfârșitul, bun sau rău, al fiecăruia. 

Să fim preocupați de sfințitul lumii, nu de sfârșitul lumii. 



0 comentarios: